Pieter Ruigewaard

Pieter Ruigewaard

Gastdocent Sexual grounding


Pieter Ruigewaard

Ik ben als docent rond het thema erotische overdracht en tegenoverdracht verbonden aan Soul Tantra Institute. 
In lichaamsgerichte Therapie – en zeker als er expliciet met het thema seksualiteit wordt gewerkt - is erotische overdracht en tegenoverdracht een belangrijk thema. De therapeut gebruikt het contact met de cliënt als een actief instrument. Daarbij is altijd sprake van overdracht. De therapeut beweegt zich in en uit het energieveld van de cliënt. Daarom moet het voor de therapeut op lichaamsniveau duidelijk zijn, hoe en waar hij/zijzelf in het lijf zit en waar de professionele grens ligt in het contact met de cliënt.
Alle sterke positieve of negatieve gevoelens van een cliënt naar de therapeut toe zijn oorspronkelijk voor een ander persoon bedoeld (meestal/voornamelijk de ouders).  De therapeut wordt, vaak onbewust, als vertegenwoordiger (projectiescherm) hiervoor gebruikt. Als de therapeut hier niet van bewust is en daarbij vanuit zijn eigen onopgeloste patronen op de overdracht van de cliënt reageert, noemen we dat tegenoverdracht.

Ik studeerde Landbouwtechniek aan de Landbouw Universiteit in Wageningen. Deze studie krijgt een vervolg met een Master of Safety, Health and Environment aan de TU Delft, diverse trainingen bij Landmark Education (persoonlijke ontwikkeling) en de Basisopleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie (BodyMind Opleidingen). Daarna volgt een intensief traject Sexual Gronding® (Basis, Advanced en Therapeutenopleiding) Ik heb opleidingen Transactionele Analyse en Systemisch Werk bij Phoenix Opleidingen gedaan.

In 1999 richtte ik de maatschap DEXIS Arbeid op en werk ik als een van de zes partners als organisatieadviseur, trainer en coach in grote organisaties.
Ik heb een sterk gevoel voor wat er echt toe doet. Ik ben hard op de inhoud, zacht op de relatie. Mijn stijl is prettig maar ook confronterend. Benoemen wat er is, is mijn handelsmerk.
Ik werk in verschillende landen in Europa met het thema intimiteit en seksualiteit, zowel voor gemengde groepen als voor mannengroepen

Binnen Bodymind Opleidingen ben ik betrokken bij het thema Heart & Sexuality. Binnen Bodymind Opleidingen verzorg ik jaartrainingen rond dit thema.

Sinds 2004 ben ik lid van een doorlopende mannengroep. Ik heb een praktijk voor individuele cliënten in Leersum, Nederland.

Wees dapper! Je leven krijgt daarmee meer diepte en kleur.

Geboortedatum: 26 september 1958
Woonplaats: Leersum

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten