Goede voornemens voor 2018, doen of niet?

Goede voornemens voor 2018, doen of niet?

Ken je intenties en de kracht van je wil, de yogische wijze om goede intenties te maken voor 2018.

Heb jij je goede voornemens al op een rijtje? Of zie je er dit jaar liever van af?

Als je terugkijkt zie je misschien dat je goeie voornemens van 2017 nog niet allemaal uitgekomen zijn. En denk je nou, het heeft toch geen zin.

Vaak is dat ook zo, waarom zou je op 1 dag van het jaar ineens alle goede dingen voor jezelf in gang gaan zetten en op andere dagen niet? Vaak wensen we ons ook teveel. We wensen dat we stoppen met roken 20 kilo afvallen en nog veel meer ineens en dat is niet vol te houden.

Wil je dat het dit jaar wel werkt, of wil je weten hoe het werkt?

In de filosofie van de Ayurveda, Yoga en Tantra hebben ze een specifiek sanskriet woord voor goeie voornemens.

Het is het woord Sankalpa. Dit woord heeft meerdere betekenissen, zoals gebruikelijk in het sanskriet.

Wijsheid en willen

Een ervan is de kracht en de wijsheid van de wil.

Zomaar iets willen, zonder dat er kracht achter zit is moeilijk en die ervaring heeft iedereen. Hou je een goed voornemen niet vol, dan ben je na een week je discipline al kwijt.

Iets willen waar geen logica of realisme in zit evenmin. Bijvoorbeeld als wil je stoppen met roken en heb je toch net nog een slof sigaretten gekocht die je dan thuis in de kast legt. Het is moeilijk jezelf dan te beheersen als je wilt stoppen met roken.

Iets willen moet dus door iets vooraf gegaan zijn. Een wil die wijs is geworden. Je weet dat je het wil, en je hebt jezelf eerst in overeenstemming gebracht met de voorwaarden die nodig zijn om de wens in je leven toe te laten. Dit vergt vaak wat tijd en onderzoek voordat je echt je besluit om met iets goeds te gaan starten of iets wat je niet meer wil doen te stoppen aan kan gaan. Dit is echter nodig om een Sankalpa goed te laten werken.

Energie en willen, Shaktipower!

Het tweede is de kracht van de wil. Zonder volhouden op moeilijke momenten lukt stoppen met roken, of lijnen of elke dag iets doen wat gezond voor je is ook al niet.

Maar hoe bevrijd je dan die kracht die maakt dat je uithoudingsvermogen krijgt op het vlak van de wil? Elke dag wil je om zes uur opstaan en gaan wandelen, maar dat bed is zo lekker warm. Hoe vind je de kracht om te doen wat je werkelijk wil.

Hier is nodig dat we nog een andere betekenissen van Sankalpa begrijpen. Eentje is: To resolve. Dit woord betekent ook alweer twee dingen. Het ene is: iets met stevige overtuiging willen. Het andere is: oplossen.

In die zin moet je om de kracht vrij te maken om jouw voornemen met energie te kunnen ondersteunen en het werkelijk vol te houden, oude frustratie, onzekerheid en zelftwijfel oplossen in elk moment dat het opkomt.

Dit is een mindful oefening in elk moment. Elk moment let je op wat je van binnen werkelijk voelt en laat dit gevoel oplossen in datzelfde moment. Je gaat je er niet meer mee identificeren.

Zo kan de Sankalpa Sakti, de kracht van de innerlijke wil vrij stromen en krijg je de moed en de kracht om je voornemens aan te gaan.

Ontspannen in Yoga Nidra

Om het allerbeste effect te hebben van je wijze besluit en voornemen is het fijn dit in een diepe ontspanning te doen. Zo zaai je als het ware een zaadje diep in de grond wat je Sankalpa nog meer kracht geeft. Dit kun je doen tijdens Yoga Nidra ontspanningsoefeningen. Terwijl iedereen na twaalf uur flink aan de champagne gaat en vuurwerk afsteekt is het geen slecht idee om je een kleine tien minuten rustig terug te trekken op een yoga matje voordat de klok twaalf uur slaat om je Newyears Sankalpa kracht bij te zetten. Diep binnen in je geest plant je dit voornemen. En daarna zet je het kracht bij met veel dans en plezier.

Als het een wijze wil is, zul je er als je intentie vruchtbaar blijkt ook helemaal van kunnen genieten en zal het je leven transformeren.

Op 1 januari is er tevens een krachtige volle maan, die jou nieuwe intenties nog krachtiger maakt.

Knowledge, all-pervaded with the awareness of truth will be fruitful in the will of knowing and right action will follow. - Jacqueline

 Een heel gelukkig 2018!

 

 


Sluit je aan bij onze community!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten

Overzicht van alle workshops, retreats en events