Echte intimiteit is totale eerlijkheid

Wees radicaal eerlijk!

Echte intimiteit, ontwaken voor de intimiteit van elk moment is niet mogelijk zonder eerlijkheid.

In Tantra is de ontdekking dat je niets te verliezen of te verdedigen hebt datgene wat je echt zal doen ontspannen. De persoon is namelijk niet iets wat intrinsiek slecht of schuldig of boos of verdrietig IS. De persoon is een verzameling van al jou gedachten , beperkende gedachten over iets wat we dan vervolgens hokje piet of Truus noemen. Tegelijk lijkt het zo eng om uit dat hokje te gaan stappen. Helemaal te weten dat je niets te verliezen hebt is de laatste stap en tegelijk ook de eerste stap.

Want ...als je dat weet, dat er werkelijk niets te verliezen of te verdedigen valt, kun je beginnen met eerlijk zijn.

Zal ik dan niemand kwetsen? Als ik alsmaar de waarheid zeg?

Jawel hoor, een ander zal zich gekwetst kunnen voelen met wat je zegt, over de waarheid die je uit.
De persoon in jou zegt dan weer: Ik wil nooit iemand kwetsen. dat juist is de grote valserik in het spel van eerlijkheid.
De grote truc is juist...durf de ander te raken! Laat de eerlijkheid jou en je lief zo raken dat je openbarst, voorbij de laagjes van de persoon.

Trucs om helemaal eerlijk te zijn:

Own it!

De volgende truc is...je eerlijkheid niet te gebruiken als aanval of verdediging maar om dat wat je vanuit je kern deelt helemaal toe te eigenen. Own it...is een bekende Engelse uitdrukking hiervoor.

Zo blijf je delen vanuit je kern en wordt eerlijk zijn niet een slim verpakt verwijt. Bijvoorbeeld: “ Ik zal eerlijk zijn met je maar de laaste tijd doe je je werk niet goed! “ . Dit is de kritische verwijtende persoon aan het woord. En dat heeft niets te maken met radicale eerlijkheid.

Eerlijk zou kunnen zijn: “Ik voel me boos worden als ik zie dat het werk niet af is. Ik kan er eigenlijk niet tegen als het werk niet af is, ik erger me dan wekenlang in mijzelf en zeg er niets over. Ondertussen hebben we geen goed contact met elkaar en dat mis ik.”

Je eerlijk zijn, werkt dan als een opening naar de ander. Of het werk zus of zo af moet laten we nog in het midden maar de mogelijkheid om duidelijke afspraken te maken over praktische zaken wordt door deze openheid vele malen groter.

Je vergroot de intimiteit met de ander door eerlijk te zijn over jezelf.

Open je helemaal

De derde truc die je bij radicaal eerlijk zijn moet toepassen is bij hen blijven voorbij de pijn en open naar jezelf.
Je dropt je eerlijke mededeling niet om vervolgens weer weg te lopen maar je gaat elk contact met de ander aan. Je geeft ruimte voor gekwetstheid of beledigd zijn van de ander.

Als de ander dichtklapt van jou eerlijkheid stap je nog steeds niet in dubbel verwijt “ Nu ik eindelijk eerlijk ben luister je niet naar me”
Je accepteert en je blijft. Jou eerlijk zijn was immers niet bedoeld om je gram te halen maar om jezelf te openen naar ten eerste jezelf. Blijf open.

En het allermoeilijkste: als de ander jou eerlijkheid niet wil horen en echt dichtklapt blijf je bij: Own it. Open je diep naar binnen naar je eigen hart.
De ander zijn of haar reactie is niet verantwoordelijk voor jou wel of niet open zijn.

Wees niet stiekem over eerlijk zijn

De grap is, dit kan ook helemaal niet. Er is geen ik en jij , geen 2 mensen die het oneens zijn met elkaar. Eerlijkheid laat je dit zien. Zodra je eerlijk bent met jezelf naar elk contact zul je heel snel zien en voelen dat er niets is wat tussen jou en de ander in kan staan.
Een andere mening doet er niet meer toe. Wat er toe doet is de diepe gevoelde intimiteit die er tussen jullie ontstaat. Deze intimiteit die de werkelijke eerlijkheid is , is altijd 1. Altijd intiem met het nu.
Nog veel meer dan dat. Je bent altijd intimiteit in het nu en was nooit afgescheiden.
Niets te verdedigen en niets te verliezen.

 

In de Shakti Kaula Sadhana groep, de Tantrische vorm van Satsang, komen we samen om steeds eerlijker te worden. Radical Honesty is 1 van de manieren van Tantrisch Zelfonderzoek. De ontmoeting met de ander laat je telkes zien waar oude patronen je heldere zicht vertroebelen en waar je in je hele wezen openheid ervaart. Welkom in de Shakti Kaula , vanaf 16 september! ( Zie agenda!) .

Soul Tantra Institute organiseert vanaf september 2016 maandelijks Tantric satsang bijeenkomsten om samen te komen als je interesse hebt in het spirituele pad van Tantra.
Dit is de Shakti Kaula, Een Kaula is een groep of familie waar jij jezelf en met de groep gezamelijk wijdt aan spirituele practices, zich gesterkt voelt door de groep in het eigen pad. In Satsang the Tantric way, ervaar je olv Jacqueline , steeds meer helderheid. Jacqueline weet met veel humor, scherpte en liefde door de sluiers van je ik-persoonlijkheid heen te prikken.

Kijk hier voor de data. 16 september is de eerste keer.

 

 

 

 

  • Sadhana

    Shakti Kaula Sadhana groep

  • Pad Van Bhakti En Jnana

    Shakti Kaula Sadhana groep

  • Sadhana Pad Van Bhakti

    Shakti Kaula Sadhana groep

Over de Auteur

Jacqueline Ananya Snelder

Jacqueline Ananya Snelder

Jacqueline Ananya Snelder richtte in 2010 Soul Tantra Institute op.Ze blogt over Bewustzijn, Advaita Vedanta ,Tantra en Ayurveda, Relaties, Bodywork en Psychotherapy. Regelmatig verschijnen er artikelen van haar in de media waarvan je er een aantal kan lezen onder : In de media via de homepage.

"Life is the most precious we have, the breathing I seem to do, is happening through me, ( Shakti) the seeing I do, is a gift of consiousness. ( Shiva) To see and to breath, these things I know as I am

Were it flows freely, life is experienced as Art. Tantra and Ayurveda, combined with bodywork and psychotherapy is an expression of this Art of living. The ongoing love affair with the life's proces. - Jacqueline Ananya Snelder

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sluit je aan bij onze community!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten

Overzicht van alle workshops, retreats en events