3.0/5 rating 1 vote

Chapati – Plat Brood van Tarwemeel

  • Tijd van eten: Lunch, Diner
  • Bereiding: 45 minuten
Chapati – Plat Brood van Tarwemeel

Ingredienten:

  • 300 gr. Volkoren tarwemeel
  • 100 gr. Witte bloem
  • 400 gr Gebuild tarwemeel
  • 1 tl. Zout
  • 2½ dl. Lauw water of wei
  • Hoeveelheden voor 15 chapati’s

Bereiding

Meng het meel en het zout in een grote slakom.  Voeg er langzaam het water aan toe, terwijl je het meel goed samenpakt.  Als zich een zacht deeg gevormd heeft, leg je het op een glad oppervlak en kneedt het ongeveer 10-15 minuten, zodat het glad en stevig is.  Plaats de bal deeg in een schaal en doe er losjes een natte theedoek over en laat hem 1/2 tot 2 uur rusten.

Zet een koekenpan op een matig hoge vlam.  Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel het dan in 15 balletjes van gelijke grootte.  Doop ze in wat meel en rol ze dan uit op een met meel bestoven oppervlak.  Maak ze zo rond mogelijk, met een doorsnee van ongeveer 15 cm. Hou wat meel bij de hand om de chapati's te bestuiven terwijl je ze rolt.

Klop het overtollige meel van een chapati en leg hem in de voorverwarmde koekenpan. Als er na ongeveer een minuut kleine, witte blaasjes aan de bovenkant van de chapati verschijnen en de randen beginnen om te krullen, kunt je hem met een tang omdraaien en de andere kant bakken, tot ook daar luchtbelletjes verschijnen. 

Haal de chapati van de plaat en leg hem met beide kanten een paar seconden over een open vlam, zodat het broodje begint op te zwellen als een bal.  Een chapati die klaar is moet helemaal gaar zijn, zonder vochtige plekken, en aan beide kanten bruine vlekjes hebben. Wanneer je geen open vuur tot je beschikking hebt kun je met een theedoek zachtjes op de chapati duwen wanneer deze in de pan ligt en er al wat luchtbelletjes tevoorschijn komen. Zo “duw” je de lucht erin ook op deze manier kun je de chapati gaar bakken. Als de chapati gebakken is kun je er eventueel met een kwastje een beetje ghee op strijken.

Eet smakelijk!

Deel dit recept

Sluit je aan bij onze community!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten

Overzicht van alle workshops, retreats en events