0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Ayurveda in de zomer

Ayurveda in de zomer

Bereiding

In het begin van de zomer(15 mei-15 juli) overheerst de opwarmende energie, die ideaal is voor Kapha en Vata. De warme en milde vochtigheid van het begin van het zomerseizoen is voedend en geeft balans voor deze 2 koelbloedige constituties. Het is moeilijker voor Pitta, de warmbloedige van de drie.
De kwaliteiten van de zomer (heet, scherp en penetrerend) zijn gelijk aan de kwaliteiten van de Pitta Dosha. Daardoor wordt in de zomer Pitta in het lichaam verhoogd en kun je er in de zomer het beste rekening mee houden dat je Pitta moet balanceren. Dus zorg ervoor dat de Pitta-energie niet te hoog wordt in het lichaam, want dat kan onder andere leiden tot huiduitslag, ergernis, woede, diarree, zuurbranden en andere typische Pitta-klachten.

Hieronder enkele tips om je goed de zomer door te helpen!
• De ochtend in de zomer is nog koel, dus is het fijn om zo vroeg mogelijk op te staan en deze uren van de dag goed te gebruiken.
• Neem een Pitta-balancerend dieet.
• Draag een zonnebril en eventueel hoofdbedekking als je in de warme zon loopt.
• Geef jezelf een lichte oliemassage met Kokosolie.
• Draag liefs katoenen of zijden kleding en kies voor milde, lichte kleuren in je kleding, dit werkt kalmerend en verkoelend.
• Breng in de avond wat Kokosolie aan op je voeten en op je hoofd.

Tips voor Voeding in de Zomer:
Drink verkoelende kruidenthee : venkel, komijn en koriander, alledrie in gelijke hoeveelheid bijvoorbeeld. Deze thee werkt verkoelend en is goed voor je spijsvertering.
Eet verkoelende en licht verteerbare maaltijden. Kies wel voor gekookt voedsel, met een kleine salade erbij. Eet dus niet de hele zomer lang alleen salades! Want dat brengt Vata en ook de andere Dosha’s weer uit balans, omdat dit voedsel koud en niet gekookt is en daardoor moeilijker verteerbaar!

De Pitta-energie wordt snel sterker vanaf 10 uur ‘s ochtends tot 14.00 uur in de middag. Neem een licht verteerbare lunch en vermijd ijskoude en gekoelde dranken, ze beperken de enzymatische werking in de maag en vertragen daardoor de vertering. Drink op erg hete dagen liever water op kamertemperatuur.
Eet liefst geen zuur voedsel, ook dit werkt Pitta-verhogend (denk aan citrusvruchten, tomaten) en vermijd het eten van hete en scherpe specerijen in de zomer, zeker als je een echt Pitta-type bent qua constitutie.
Goede groenten voor de zomer zijn onder andere: asperges, broccoli, komkommer en zoete aardappel. Kies in elk geval voor de smaken zoet, bitter en samentrekkend (wrang), die zijn namelijk goed om Pitta te balanceren.

Stay Cool en Keep Cool!
De vochtigheid van de aarde verdampt in de zomer, zodat er meer en meer droogte is, naarmate de zomer vordert. Op een soortgelijke manier verdampt de overtollige Kapha uit het lichaam door zweten tijdens de zomer en dat kan een vermoeid gevoel geven. Zomermoeheid is vaak een teken van een teveel aan Pitta in de lever.
Als je dan ook nog in de zon moet werken, kunnen de problemen voor een Pitta-constitutie al snel oplopen. Draag daarom altijd een zonnebril en hoofdbedekking als je de zon in gaat, maar draag geen zonnebril met gele, blauwe, rode of paarse glazen. Bruin getinte zonnebrillen zijn beter, de gekleurde zijn Pitta-verhogend en de blauwe en paarse trekken de ultraviolette stralen van de zon aan die de weefsels van de ogen kunnen beschadigen.
Zomer is het seizoen van het vuur en er is een verhoogde tendens om ruzie te maken, te schreeuwen en boos te worden. Vermijd daarom belangrijke discussies tijdens het middaguur en op erg hete dagen en neem belangrijke beslissingen liefst in de ochtend, als het nog koel is.
Ook werken in de tuin kun je het beste in de ochtenduren doen, net als joggen en sporten.
Vermijd alcohol, dit werkt erg verhittend.
Pitta verkoelen is een goede basis voor harmonieuze relaties en een goede gezondheid gedurende de zomer.

Een fijne, ontspannen zomer gewenst!

Deel dit recept

Sluit je aan bij onze community!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten

Overzicht van alle workshops, retreats en events