Kies hier

 • Abhyanga Massage

  Ayurvedisch kookboek

Vragen


Veel gestelde vragen

Waarom zou ik bij Soul Tantra Institute een workshop doen?

Waarom zou ik bij Soul Tantra Institute een workshop doen?

Dat is een goeie vraag! Lees onderstaande vragen goed door en dan krijg je al een mooi beeld. Lees ook het volgende stukje over Tantra, dan weet je alvast een beetje hoe wij er tegen aan kijken.:

Tantra is de innerlijke energie van het leven, de energie die overal in zit, wat we mysterie noemen. Wat maakt een bloem, een stuk beton? Wat maakt iets zacht of hard? Wanneer leef je vanuit een open hart en wanneer vanuit geslotenheid? Dat is het mysterie wat je door Tantra kan ontdekken.

Wat is je ego, en bestaat het eigenlijk wel?

Elk mens heeft zijn of haar unieke expressie en karakter. dat zou je ego kunnen noemen. tegelijk is dit ook een natuurlijk gegeven. Iemand is meer introvert, of extravert, of wat voor combinatie van kwaliteiten dan ook. We spreken over ego als de karaktereigenschappen die jou uniek en authentiek maken versluierd worden door trots, angst, verdriet, wantrouwen , boosheid of negatieve overtuigingen over jezelf. Misschien denk je dat je er eigenlijk niet echt mag zijn. Of, dat je je behoeften helemaal niet mag uitdrukken..zo zijn er vele meer te noemen. Al deze gevoelens en overtuigingen beletten je om helemaal uniek jezelf te zijn. Deze versluiering noemen we binnen de Tantra ook wel : Maya, of illusie.

In Tantra ga je de ontdekkingstocht aan om te leren zien dat je je niet meer hoeft te laten leiden door al deze oude gevoelens en gedachten Tegelijk is dat niet alleen maar een inzicht in je geest maar in je hele wezen. je hele lichaam kan ontspannen en meer open voelen als je gaandeweg het pad van Tantra bewandelt. Je gaat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en zien dat de ander , de groep werkt als een spiegel waaraan je jezelf kan openen. Van nodig hebben naar in verbinding ZIJN. Dit doe je door beoefening van tantra , in alle mogelijke vormen. Dit noemen we binnen Tantra Sadhana, spirituele practice.

Dit kan leiden tot een uitdrukking van jou spontane zijn zonder hindernis. je durft je waarheid meer te spreken, en vooral meer te verbinden met de wereld om je heen. Je relaties kunnen door tantra enorm verdiepen en betekenisvol worden. Je kunt ontwaken voor je ware natuur. In Tantra , wat ook wel " expansie" betekend ( oa) leer je de kunst van Expansion of the body-mind: Van een kleine beperkte blik over jezelf en het leven , leer je je eigen grootsheid en uniciteit te zien en daaraan voorbij je echt te durven verliezen aan het mysterie wat leven heet. Dan speelt het ego, of je ik-persoonlijkheid helemaal geen rol meer en weet je dat je helemaal 1 bent in alles.

Als je stapt op het pad van tantra is het helpend om een sterk commitment te maken aan jou pad van ontwaken en innerlijke vrijheid. Een commitment aan jezelf welteverstaan. Dit noemen ze in Tantra ook wel : Sankalpa, het neerzetten van een diep gevoelde en diep gewenste intentie, waar je met heel je hart voor zal gaan omdat het je naar jezelf brengt.. We hopen dat we met deze uitleg je hebben kunnen raken en wakker kunnen maken voor het prachtige pad van Tantra.

Wat is Tantra eigenlijk?

Wat is Tantra eigenlijk?

Wat is Tantra eigenlijk? Daar zijn veel verschillende ideeën over. Ideeën zijn wel iets wezenlijks anders dan stromingen die er door de geschiedenis heen binnen Tantra zijn ontstaan. Er zijn binnen Tantra ook nog eens heel veel verschillende stromingen. Je zou kunnen zeggen dat de oorsprong van alle Tantra scholen in Azië, dus ook het taoisme, uit India is ontstaan, uit het aanbidden van de moedergodin en uit de vroegste Natuurreligies.

Ook andere culturen kennen deze moedergodin cultus die vele verschillende benamingen kent.

Binnen Soul Tantra Institute, eren we dit begin-principe van Tantra als een pad wat het hele leven, de levensenergie de gehele manifestatie eert als een uiting van het vrouwelijke. Als uiting van vrouwelijke energie die we ook : Shakti noemen. Het bewustzijn wat dat helder maakt noemen we binnen dit pad : Shiva.

Tegelijk respecteren we vele nieuwere stromingen waar we veel wijsheid uit putten. In onze 4-jarige opleiding leren de studenten over deze vele verschillende stromingen. Binnen deze manifestatie van levensenergie in 100en1 vormen is de seksualiteit, de seksuele energie erg belangrijk. Vandaar dat veel mensen , een beetje te kort door de bocht, denken dat Tantra altijd over seks gaat , of alleen door seks , door seksuele handelingen , te bedrijven valt.

Dat is niet waar , alhoewel seksualiteit een heel belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van jou als mens. Je bent erdoor verwekt, en de zoektocht naar intimiteit en openheid en vervulling in relaties is toch voor veel mensen de eerste en belangrijkste drijfveer om met tantra te beginnen. Tantra gaat daarom vaak WEL over seksualiteit en relateren , ook binnen Soul Tantra Institute. Dit altijd in het licht van bewustwording over al jou facetten als mens-zijn. We werken met de levensenergie in vele van onze oefeningen tijdens onze workshops.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers?

Wat is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers?

Je komt mannen en vrouwen tegen tussen 23 en 65 jaar. Soms zijn er mensen van 70 jaar maar dit zijn wel uitzonderingen. Neem contact op als je twijfelt of je mee kan doen. Er zijn soms speciale workshops voor jongeren. (vanaf 16 jaar). Check de agenda voor data.

Ben je wel eens naakt in de groepen?

Ben je wel eens naakt in de groepen?

Ja, tijdens massages is het fijn om helemaal naakt te kunnen zijn. Bij Ayurveda massage tijdens de opleiding, bij Kashmirische massage vanuit Tantra of bij een bodywork of bodyreading sessie of bij het ademen in warm water. Je mag natuurlijk altijd zelf besluiten toch je ondergoed of kleding aan te houden maar je zult merken dat de comfortzone “naakt of niet naakt” niet eng is om te doorzien. Niemand zit ongevraagd aan je en de mate van respect in onze groepen is erg groot.

Is er ook seks tijdens de workshops?

Is er ook seks tijdens de workshops?

Nee, er is geen seksuele uitwisseling in de groepsruimte tussen de deelnemers en ook niet tussen de deelnemers en de begeleiding. Als je iemand leert kennen tijdens een workshop waar je buiten de groepssessies om mee wil vrijen is dat natuurlijk toegestaan en ook als stel krijg je soms vrijblijvende opdrachten mee om in jullie privévertrek mee te oefenen bij een langere retraite, zoals Authentic Loving of de Soul Tantric Summer Ashram. In deze retraites staat jullie eigen ontwikkeling binnen intimiteit voor jullie centraal

Alle docenten en teamleden van de begeleiding werken volgens een integere ethische code die niet toestaat dat er seksuele uitwisseling plaatsvindt tussen de begeleiders en de deelnemers tijdens de workshop of individuele sessies. Dit draagt naar ons idee ook niet bij aan het proces naar innerlijke vrijheid van de deelnemers.

Geven jullie ook erotische massages?

Geven jullie ook erotische massages?

Nee, we geven GEEN erotische massages. Gelieve hier dus ook NIET voor te bellen. Dit is niet onze benadering van Tantra.

Wat doen we wel: In de opleiding leren we wel Deep Bodywork. Bij Pelvic Release en bekkenbodemmassage masseren we diepgaand het gehele bekkengebied, waarbij we voorzichtig en met grote integriteit  blokkades rond het bekkengebied verkennen en spanning laten oplossen.  Dit kan gepaard gaan met sterke emoties waar veel ruimte voor is tijdens de sessie. Het gaat altijd om dit proces. Je leert ook de emoties te geleiden zodat je niet in oude pijn blijft hangen maar jezelf echt kan bevrijden van oude spanning. Er gaat zo veel meer ruimte ervaren worden en je gaat een sterk gevoel van bestaansrecht en veiligheid in jezelf ervaren. Ook kun je tijdens deze sessies veel vrijheid, sensualiteit of sterkte lustgevoelens ervaren. dat is allemaal helemaal goed. Je gaat er geen interactie mee aan met de begeleider van de sessie maar die geeft ruimte en bedding dat alle gevoelens er kunnen zijn.

In langere partnersessies is het mogelijk dat de therapeut aan de partner leert hoe je bekkenmassage en/of yonimassage kan geven bij een vrouw of bekkenmassage en anale deblokkering vanuit het Reichiaanse lichaamswerk en tantra bij de man.

De therapeut doet de aanraking niet maar legt uit hoe het werkt.

Jacqueline geeft geen individuele bekken deblokkeringssessies aan mannen.

Maha-Yonimassage kan in overleg voor vrouwen maar alleen als er een goede wederzijdse vertrouwensband is ontstaan en na het vrijwillig tekenen van een verklaring van eigen verantwoordelijkheid. Het is namelijk bij wet niet toegestaan dat een therapeut de intieme delen van het lichaam aanraakt. Jacqueline stapt voor deze behandeling dan tijdelijk uit de rol van therapeut en geeft de Maha-yonimassage vanuit een gelijkwaardige niet-therapeutische rol maar natuurlijk wel vanuit haar kennis en ervaring. Het is dan echt erg belangrijk dat je hier zelf helemaal voor kiest en je bewustzijn sterk genoeg is om alle emoties die je bij de yonimassage tegenkomt te ervaren en te verwerken. Het blijft, ook in deze setting, een helende en geen erotische massage. 

Voor meer informatie over de bekkenmassage en deblokkering/de-armouring van de yoni zie Sessies en het Maha-Yoni Healing traject.

Is er een speciaal dieet tijdens de workshops?

Is er een speciaal dieet tijdens de workshops?

Bij alle centra waar we workshops geven is er een vegetarisch en overwegend biologische keuken. Als je eigen dieetwensen hebt, is het van belang dat je die doorgeeft bij aanmelding.We kunnen daar beperkt rekening mee houden. Tijdens de workshops wordt gebruik van alcohol en veel koffie afgeraden. Dit maakt je sensitiever voor de oefeningen.

Heb je Tantra ervaring hebben om mee te kunnen doen?

Heb je Tantra ervaring hebben om mee te kunnen doen?

Belangrijk is een open mind en al een goede kijk op je persoonlijke ontwikkeling. Als je nog nooit eerder therapie of groepen hebt gevolgd is het goed om eerst te bellen en zeker te weten of de cursus die je wil volgen geschikt voor je is.Omdat tantra-ervaringen zo verschillend kunnen zijn , kan het zijn dat je gaat merken dat onze benadering niet lijkt op wat je eerder hebt gevolgd. Neem gerust contact op om je nadere vragen te bespreken.

Na je inschrijving voor een retreat of sessie kun je een intake formulier downloaden met een intake vragenlijst voor je sessie of retreat. Hier kun je ook je hulpvraag in verwoorden.

De vragen op dit intakeformulier zijn, in het kort:

 1. Wat is je ervaring met tantra?
 2. Wat is voor jou de aanleiding en motivatie om aan het tantraweekend mee te doen? OF
 3. Voor welke hulpvraag wil je een sessie aanvragen?
 4. Wil je iets schrijven over het aantal jaar en soort ervaring dat je hebt op het gebied van spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, opleiding e.d.?
 5. Zijn er medische of psychische bijzonderheden waar we rekening mee dienen te houden?
 6. Gebruik je medicijnen of middelen die het bewustzijn kunnen beïnvloeden?
 7. Zijn er nog andere dingen die je ons wilt laten weten?
 8. Met wie kunnen wij in geval van nood contact opnemen?

Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda?

Ayur = leven en Veda = kennis

Ayurveda gaat over de kennis van leven, geen boekjes kennis maar kennis die je van binnenuit begrijpt. Het heeft in India zelf dezelfde bron-filosofie als Tantra.Ook Tantra leert je , jezelf van binnenuit te begrijpen. Zo vult Ayurveda tantra heel praktisch aan, en voor de filosofen onder ons, valt er qua kennis heel veel te ontdekken. Op deze website staat vanalles te lezen , zowel over Ayurveda als over de filosofie van Tantra.In de retreats benaderen we Ayurveda alleen praktisch, in dingen die betrekking hebben op lifestyle en voeding. In de opleidingen leer je er meer over de achtergronden en begrippen. Het Kookboek op onze website kan je al een eindje op weg helpen met informatie over Ayurveda.

Wat is Bodywork , De-armouring, Lichaamswerk of Bioenergetica en werken jullie hiermee?

Wat is Bodywork , De-armouring, Lichaamswerk of Bioenergetica en werken jullie hiermee?

We werken in onze trainingen, naast tantrische oefeningen, in het algemeen met vele verschillende vormen van lichaamswerk, ook wel bodywork genaamd. In meer toegespitste workshops werken we met diep lichaamswerk, om de dieper gelegen blokkades in het lichaam los te maken. Dit wordt populair vaak de-armouring genoemd. Het werken met bodywork wordt altjd ten dienste gedaan van het innerlijke proces van tantra, waar het er om gaat je innerlijk vrij te maken van alle overtuigingen en verstrikkingen. Bodywork kan daar een tool voor zijn.

De kosten zijn te hoog voor mij, is er ook een kortingsregeling?

De kosten zijn te hoog voor mij, is er ook een kortingsregeling?

We realiseren ons dat meedoen aan onze langere retreats geld(en tijd) kost. Als je graag mee wilt doen, maar meent dat dat door jouw financiële omstandigheden niet kan, kun je een verzoek bij ons indienen. Voor elke retreat zijn er een tweetal plekken voor mensen met ( tijdelijk) minder inkomen. Studenten of met een uitkering. De korting wordt individueel bekeken en je kan aantonen dat je inderdaad weinig of een erg laag inkomen hebt.

Tip: Maak een spaarpotje voor je workshops innerlijke ontwikkeling en zet vanaf nu elke maand een vast bedrag opzij als je heel graag mee wilt doen. Het is de moeite waard, want het tantrische pad kan je de innerlijke ruimte geven om sterkere en verantwoordelijke stappen te zetten op het gebied van werk en inkomen.

Voor de Opleidingstrajecten en de lange modules en de stduieworkshops kun je de kosten ervan opgeven voor Studie voor beroep bij de belastingdienst. Informeer zelf naar je mogelijkheden hiervoor.

Ook hebben verschillende studenten al een aanvraag ingedient bij Stichting Ruimhartig. Neem conatct met hun op om informatie te krijgen over vergoedingsmogelijkheden van de studiekosten. ( Deze informatie is op geen enkele manier binden naar Stichting Ruimhartig maar slechts als tip).

In de webshop kun je ook de Kortingskaart vinden, het is , als je meerdere workshops bij ons gaat doen erg handig om er eentje aan te schaffen. Je kunt zo voor mooie kortingen als stel een langere retraite volgen of meerdere studieworkshops volgen met korting. Aanbiedingen met de kortingskaart worden altijd bekend gemaakt via de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang gratis ons Soul Magazine met nieuws en blogs over onze activiteiten